خدمات سبدگردانی

با توجه به مفاد دستورالعمل تاسیس و فعالیت شرکت‌های سبدگردان، موارد زیر توسط سبدگردانی فاینتک به عنوان چارچوب فعالیت تعیین و در فرآیند سبدگردانی مشتریان این سبدگردان مدنظر قرار داده می شود:

خدمات سبدگردانی

نظر به دارا بودن مجوز سبدگردانی از سازمان بورس و اوراق بهادار، واحد سبدگردانی فاینتک خدمات مدیریت دارایی‌ها، شامل مدیریت صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارای مجوز از سازمان و سبدگردانی اختصاصی اوراق بهادار را به سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد.
با توجه به ریسک و بازده متفاوت سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه، این شرکت علاوه برمشاوره به سرمایه گذاران، وظیفه مدیریت وجوه اشخاص را بر عهده می‌گیرد.​​​​​​​
مطابق با بند 17 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر 1384 مجلس شورای اسلامی، سبدگردان عبارت است ازﺷﺨﺺ ﺣﻘﻮﻗﻲ ﻛﻪ در ﻗﺎﻟﺐ ﻗﺮاردادي ﻣﺸﺨﺺ و ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻛﺴﺐ اﻧﺘﻔﺎع، ﺑـﻪ ﺧﺮﻳﺪ و ﻓﺮوش اوراق ﺑﻬﺎدار ﺑﺮاي ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ‌ﮔﺬار ﻣﻲﭘﺮدازد. همچنین بر اساس بند 33 ماده 1 همین قانون، ﺳﺒﺪ ﻣﺠﻤﻮعه داراﻳﻲﻫﺎي ﻣﺎﻟﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ از ﻣﺤﻞ وﺟﻮه ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ‌ﮔﺬاران ﺧﺮﻳﺪاري ﻣﻲ‌ﺷﻮد. در واقع سبدگردان یکی از انواع واسطه‌های مالی هستند که به‌عنوان نماینده سرمایه‌گذار و به نام سرمایه‌گذار به سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مجاز می‌پردازند که این عمل در قالب مفهوم سبدگردانی اختصاصی به این معناست که برای هر فردی متناسب با ریسک‌پذیری و موقعیت فرد سرمایه‌گذاری انجام می‌شود. سنجش ریسک پذیری سرمایه‏ گذار توسط کارشناس تحلیلگر شرکت در قالب سؤالاتی استاندارد (که از طرف سازمان بورس اوراق بهادار طراحی گردیده) از شخص سرمایه‌گذار، وضعیت درآمدی و هزینه‌ وی، هدف شخص از سرمایه‌گذاری و مواردی از این دست به سطح ریسک‌پذیری سرمایه‌گذار می‌رسد و نتیجه را با سرمایه‌گذار مطرح می‌کند. سرمایه‌گذار مختار است که نتیجه را بپذیرد یا خیر، در نهایت پس از توافق طرفین بر روی نتیجه، پرتفوی مناسب سرمایه‌گذار تشکیل می‏‌شود. در بخش سبدگردانی شرکت مشاور سرمایه‌گذاری فراز ایده نوآفرین تک تلاش می‌‏شود تا عملیات مدیریت دارایی و سبد سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران با استفاده از روش‌‏های حرفه‌‏ای و رایج ارزش‏گذاری و تحلیل بازارهای مالی معتبر به نتیجه مطلوب رسد. این شرکت سعی دارد با استفاده از مدیران خبره در امر مدیرت دارایی و سبدگردانی  و بکارگیری تحلیل‌‌گران حرفه‌ای و نرم افزارهای مالی مناسب، حضور پرقدرت در بازار سرمایه فراهم نماید.
شایان ذکر است در کلیه تصمیمات مربوط به سرمایه‌گذاری (اعم از خرید، فروش یا نگهداری اوراق بهادار) توسط شرکت سبدگردان، ابتدا تحلیل اقتصادی و سیاسی و نیز برآورد حرفه‌ای از محیط کلان بازار در دستور کار قرار گرفته، سپس با بررسی صنایع منتخب، شرکت‌های برگزیده با استفاده از مدل‌ها و روش‌های مختلف ارزش‌یابی، ارزش‌گذاری و انتخاب می‌گردند. در این راستا بدیهی است سبدگردان استفاده از بولتن‌ها، آخرین نرم‌افزارها و یا پیش‌بینی‌های سایر کارشناسان و مشاورین مالی را نیز به طور مستمر مدنظر قرار می‌دهد. به موجب قرارداد منعقده بین  سبدگردان و سرمایه‌گذاران سبدهای اختصاصی، سبدگردان تعهد می‌نماید که با استفاده از متخصصین حوزه‌های مالی، سرمایه‌گذاری و با توجه به سلایق هر یک از سرمایه‌گذاران و سطح ریسک ایشان، ترتیبی اتخاذ نماید تا وجوه موضوع قرارداد را در راستای کسب بازدهی با تقبل ریسک‌های منطقی به امر سرمایه‌گذاری اختصاص دهد.

مزایای سبدگردانی:

در حالت کلی، مزایای استفاده از خدمات شرکت سبدگردان جهت مدیریت دارایی‌ها عبارت است از:

* معافیت از مالیات؛
* حفظ مالکیت دارایی برای سرمایه‏‌گذار ؛

بهره‌گیری از دانش و تجربه نیروی انسانی متخصص و باسابقه در امر سرمایه‌گذاری؛

​​* مدیریت کارآمد و اثربخش در سبد سرمایه‌گذاری با استفاده از سازوکارهای علمی و بهره‏ گیری از دانش و تجربه نیرو متخصص و خبره و با سابقه؛
* مدیریت ساختاری سبد هر سرمایه‌گذار متناسب با درجه ریسک‌پذیری شخص؛
* نظارت دقیق حسابرس، امین و سازمان بورس اوراق بهادار بر عملکرد سبدگردان؛
* نگهداری حساب هر سبد به صورت جداگانه و دسترسی روزانه به عملکرد سبد؛
* امکان نقدشوندگی مطابق با نظر سرمایه‏ گذار؛

حدود مسئولیت‌ها، اختیارات و نیز شرایط فعالیت سبدگردانی فاینتک، بر مبنای دستورالعمل تأسیس و فعالیت سبدگردان، مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار بوده و این شرکت بنای خود را بر رعایت جامع و کامل دستورالعمل مذکور قرار داده است.

حدود مسئولیت

مشاوره انواع اوراق بهادار

پس از بررسی خصوصیات اختصاصی هر مشتری، در صورت صرفه و صلاح وی و مطابق با اهداف، اصول و محدودیت‌های مربوط به هر مشتری، اوراق بهادار زیر در سبدهای اختصاصی تحت مدیریت قرار خواهد گرفت:
• اوراق بهادار قابل معامله در بورس اوراق بهادار تهران؛
• اوراق بهادار قابل معامله در فرابورس ایران؛
• واحدهای سرمایه‌گذاری انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار؛
• قراردادهای آتی قابل معامله در بورس اوراق بهادار تهران؛
• اوراق مشارکت، اوراق صکوک، اوراق بهادار رهنی و سایر اوراق بهادار دارای مجوز انتشار از بانک؛ مرکزی جمهوری اسلامی ایران یا سازمان بورس و اوراق بهادار؛
• گواهی‌های سپرده منتشره توسط بانک‌ها یا موسسات مالی و اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران؛
• انواع حساب‌های سپرده سرمایه‌گذاری در بانک‌های ایرانی.

مطابق ماده ۱۴ دستورالعمل تاسیس و فعالیت سبدگردان، در صورتی که تضاد منافع میان سبدگردان و مشتری به‌وجود آید، اولویت با منافع مشتری می‌باشد. برای کنترل تضاد منافعی که ممکن است به دلیل ارائه خدمات مختلف بین سبدگردان یا اشخاص وابسته و کارکنان با مشتریان به وجود آید، اجرای ماده ۲۷ دستورالعمل فوق در دستور کار قرار خواهد گرفت.
شرکت مشاور سرمایه گذاری فراز ایده نوآفرین تک (فاینتک)دارای مجوز سبدگردانی در رعایت ماده 14 دستورالعمل تاسیس و فعالیت شرکت‌هاي سبدگردان، درصورت بروز تضاد منافع میان سبدگردان و مشتری، اولویت را به منافع مشتری می‌دهد. دستورالعمل بايگاني و گردش اطلاعات مشتريان، به تدوین محدودیت‌های لازم جهت حفظ محرمانگی اطلاعات مشتریان و محدویت دسترسی به اطلاعات غیر ضروری برای کارکنان غیر مرتبط با سبد می‌پردازد. همچنین درصورتی که سبدگردان یا کارکنان وی در خرید و فروش سهمی ذینفع باشند، مطابق ماده 27 دستورالعمل سبدگردانی گزارش آن را افشا مي‌‏نمایند. شایان ذکر است با توجه به اینکه عمده درآمدهای شرکت سبدگردان از محل شناسایی کارمزد مبتنی بر عملکرد سبدگردان حاصل می‌گردد، قراردادهای سبدگردانی این شرکت به گونه‌ای منعقد می‌گردند که منافع شرکت و سرمایه‌گذار در یک راستا قرار گیرند. لذا کلیه عملیات شرکت در راستای افزایش بازدهی سرمایه‌گذاران می‏باشد و سبدگردانی فاینتک تمامی تلاش خود را برای تعریف و تحقق منافع مشترک به‌کار می‌گیرد. همچنین لازم به ذکر است که معاملات اوراق بهادار سبدها و صندوق های تحت مدیریت از طریق کارگزاری هامرز، اعتبار تابان، گنجینه سپهر پارت و صباجهاد انجام می‌شود که مطابق ماده 29 دستورالعمل و تاسیس سبدگردانی موارد زیر افشا می‌گردد:
بند 11- هرگونه منافعی که  بابت انجام معامالت اوراق بهادار از کارگزاری اخذ می‌شود مطابق صورتحساب کارگزاری به حساب سبد مربوطه منظور می‌گردد و سبدگردان هیج‌گونه منفعتی از آن ندارد.
بند 12- هیچ‌گونه منفعتی به استثناء کارمزد انجام معامالت برای کارگزاری‌های طرف قرارداد، برای سایراشخاص ثالث وجود ندارد.
بند 13- در صورت ذینفع شدن سبدگردان یا اشخاص وابسته به آنها در خصوص اوراق بهادار خریداری شده به نام مشتری، طی گزارش‌هایی بصورت ماهانه حسابرس و امین خود را مطلع می نماید.
بند 14- پرسنل و مدیران سبد گردان در سایر شرکت‌ها و اشخاص حقوقی سمت یا شغلی اعم از پاره وقت یا نیمه وقت نپذیرفته‌اند.
شایان به ذکر است با توجه به الزام در شفاف سازی در خصوص افشای مواردی که با منافع سرمایه‌گذاران می تواند در تضاد باشد، موارد به شرح ذیل اعلام می‌گردد:

* سبدگردان فاینتک هیچ‌گونه رابطه‌ی تجاری اساسی با ديگران ندارد که با خدماتی که  سبدگردانی ارائه می‌دهد در تضاد باشد؛ 
* خدماتی که سبدگردان طی پنج سال گذشته از هر یک به تنهایی درآمدی معادل یا بیش از پنج درصد کل درآمد ارائه‌ی خدمات را کسب نموده است به تفکیک هر سال و ذکر درصد مربوطه در گزارشات صورت مالی دوره‌ای حسابرسی شده در  سامانه کدال سازمان بورس اوراق بهادار جهت استحضار سرمایه‌گذاران و... افشا می‌گردد.

شیوه کنترل تضاد منافع

گزارش ذینفعان

با توجه به الزامات تعیین شده در ماده ۲۷ دستورالعمل تاسیس و فعالیت سبد گردان، ابلاغی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر ارائه گزارش ادواری در مورد ذینفعان که در جهت اعمال نظارت بر فعالیت سبدگردان و کنترل تضاد منافع احتمالی بین شرکت سبد‌گردان و سرمایه‌گذاران مصوب گشته است، سبد‌گردان هدف گزارش خود را به صورت دوره‌ای بر اساس ماده مذکور و در جهت اعتماد سازی و رضایتمندی ذینفعان پس از شروع به کار شرکت در این قسمت ارائه خواهد نمود. ماده مذکور به صورت تفصیلی در ذیل ارائه شده است:

ماده ۲۷ درصورتی‌که سبدگردان، ورقه‌ی بهاداری خاص را به‌نام مشتری خود خرید، فروش یا نگه‌داری می‌کند در حالی که؛ (الف) شرکت سبدگردان یا اشخاص وابسته به آن یا (ب) کارکنان سبدگردان یا اشخاص وابسته به آن‌ها، در آن ورقه‌ی بهادار مطابق تبصره‌ی یک این ماده ذینفع محسوب می‌شوند، و سبدگردان از این موضوع مطلع بوده یا از طریق دریافت گزارش‌های موضوع تبصره‌ی ۲ این ماده از این موضوع مطلع شده‌باشد، آن‌گاه سبدگردان موظف است بلافاصله کارکنانی که وظیفه‌ی سبدگردانی برای مشتریان را به عهده دارند، از این امر مطلع نموده، طیگزارش‌هایی که حداقل هرماه تهیه می‌شود حسابرس و امین خود را، از این موضوع مطلع کند و در گزارش‌های دوره‌ای که به مشتری می‌دهد، این موضوع را افشا نماید. اطلاعات ارائه شده به کارکنان مذکور، حسابرس، امین و مشتری در اجرای این ماده شامل موارد زیر است:

*مشخصات ورقه‌ی بهادار.
*شرح منافع ذینفع در آن ورقه‌ی بهادار.
*تاریخ ذینفع شدن و تاریخ خاتمه‌ی ذینفعی (درصورتی‌که قبل از تاریخ گزارش، ذینفع شدن افراد موضوع این ماده خاتمه یافته باشد).
*اطلاعات خرید و فروش اوراق بهادار یادشده به نام مشتری از زمان ذینفع شدن یا تاریخ گزارش قبلی هر کدام دیرتر است تا خاتمه‌ی ذینفعی یا تاریخ *گزارش هر کدام زودتر باشد (شامل: تعداد اوراق بهادار معامله شده، تاریخ معامله، قیمت معامله، مبلغ معامله و در صورت دسترسی، مشخصات طرف *معامله به تفکیک هر ورقه‌ی بهادار).
*اطلاعات مربوط به نگه‌داری اوراق بهادار یادشده در سبد اختصاصی از تاریخ ذینفع شدن یا تاریخ گزارش قبلی هرکدام دیرتر باشد تا خاتمه‌ی ذینفعی یا *تاریخ گزارش هر کدام زودتر باشد (شامل تعداد اوراق بهادار نگه‌داری شده، قیمت تمام شده‌ی هر ورقه و قیمت تمام شده‌ی کل).
تبصره ۱: درصورتی‌که یک شخص از تغییر قیمت یک ورقه‌ی بهادار، به طور مستقیم یا غیر مستقیم سود یا زیان نماید یا آن ورقه‌ی بهادار برای وی حقوق یا منافعی ایجاد کند یا از معاملات آن ورقه‌ی بهادار منتفع شود یا خود ناشر ورقه‌ی بهادار محسوب شود، آن‌گاه شخص یادشده، نسبت به آن ورقه‌ی بهادار، ذینفع محسوب می‌شود. بنابراین شخص از جمله در شرایط زیر، ذینفع ورقه‌ی بهادار محسوب می‌گردد:

*درصورتی‌که مالک ورقه‌ی بهادار باشد؛
*درصورتی‌که اختیار خرید یا فروش ورقه‌ی بهادار را به دیگری اعطاء یا از دیگری دریافت نموده باشد؛
*درصورتی‌که ورقه‌ی بهادار را قرض گرفته یا قرض داده باشد؛
*درصورتی‌که پذیره‌نویسی یا فروش ورقه‌ی بهادار را تعهد کرده باشد یا بازاریابی برای پذیره‌نویسی یا فروش ورقه‌ی بهادار را پذیرفته باشد یا مشاور ناشر در *زمینه‌ی عرضه ورقه‌ی بهادار باشد یا در این موارد با دیگران مشارکت داشته باشد؛
*درصورتی‌که ناشر ورقه‌ی بهادار باشد.
تبصره ۲: کارکنان سبدگردان موظف‌اند بلافاصله پس از ذینفع شدن خود یا اطلاع از ذینفع شدن هریک از اشخاص وابسته‌ی خود نسبت به هر ورقه‌ی بهادار، موضوع را با جزئیات کامل به سبدگردان گزارش کنند. در صورت درخواست اشخاص موضوع بندهای ۲ الی ۷ مادۀ ۲۶، سبدگردان موظف به ارائه‌‌ی جزییات این اطلاعات به اشخاص یاد شده خواهد بود. این اطلاعات در حدود قید شده در این ماده، در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد و جزییات اطلاعات به صورت محرمانه نزد سبدگردان نگه‌داری شده و در اختیار مشتریان یا سایر کارکنان (به استثنای کارکنانی که وظیفه‌ی تهیه‌ی گزارش موضوع این ماده را برای حسابرس، امین و مشتری به عهده دارند) قرار نمی‌گیرد.

فرآیند سرمایه‌گذاری در سبد

موارد و فرایند سرمایه‌گذاری در سبد فاینتک به قرار زیر می‌باشد:

1- مراجعه به بخش سبد‌گردانی شرکت سبدگردان فاینتک؛
2- ارائه مدارک از سوی سرمایه‌گذار (مدارک هویتی برای اشخاص حقیقی و یا مدارک ثبتی برای اشخاص حقوقی)؛
3- تکمیل فرم های مربوطه توسط سرمایه گذار و سبد‌گردان؛
4- ارزیابی وضعیت سرمایه‌گذار و سنجش میزان ریسک‌پذیری وی توسط سبد‌گردان؛
5- واریز وجه و ارائه اصل یا تصویر گواهی‌نامه های مربوط به نقل و انتقال سهام؛
6- تنظیم قرارداد سبدگردانی و پیوست‌های مربوط به امین؛
7- ارسال مدارک تکمیل‌شده به سپرده‌گذاری مرکزی اوراق و تسویه وجوه جهت دریافت کد سبد؛
8- تشکیل سبد اختصاصی سرمایه‌گذار؛
9- مدیریت حرفه‌ای سبد با توجه به تحلیل‌های کارشناسان؛
10- ارائه گزارشات به سازمان و سرمایه‌گذار؛
11- تنظیم متمم قرارداد برای هرگونه واریز، برداشت، فسخ و تمدید و هرگونه تغییر در مفاد قرارداد.

کارمزد خدمات سبدگردانی​​​​​​​

کارمزدهای سبدگردانی در چارچوب مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار و براساس قراردادهای توافقی بین سبدگردان و مشتری مشخص می‌شود.
کارمزد سبدگردان، شامل کارمزد ثابت معادل ۰.۵٪ تا ۱٪ سرمایه واریزی سبد یا آورده اوراق بهادار، سهام و کارمزد متغیر بر مبنای بازدهی سالیانه سبد به صورت زیر محاسبه می‌گردد:
تا بازدهی سالیانه ۲۰٪ بدون کارمزد
نسبت به مازاد بازدهی سالیانه از ۲۰٪ به بالا به میزان ۲۰٪ بازدهی مازاد

چگونگی محاسبه بازدهی سبد اختصاصی و بازدهی سبدگردان:

به منظور ارائه‌ی روشی که بتوان از طریق آن بازدهی سبدهای اختصاصی و همچنین عملکرد سبدگردان را ارزیابی نمود، از دو فرمول شناخته‌شده جهانی تحت عناوین (الف) نرخ بازدهی پول وزنی ( MWRR)[1] و (ب) نرخ بازدهی زمان وزنی (TWRR)[2]، استفاده می‌شود که چگونگی محاسبه‌ی این دو روش تشریح می‌شود. این دو روش بر اساس نحوه محاسبه بازدهی سبد اختصاصی و بازدهی سبدگردان در دستورالعمل تاسیس و فعالیت سبدگردان می‌باشد. نرخ بازدهی پول وزنی (MWRR) برای هر سبد اختصاصی محاسبه می‌شود و به گونه‌ای طراحی شده تا بیانگر بازدهی هر سبد اختصاصی تحت مدیریت سبدگردان باشد. نرخ بازدهی زمان وزنی (TWRR)  بیانگر بازدهی کل تمامی دارایی‌های تحت مدیریت سبدگردان است و نشان می‌دهد که سبدگردان به طور متوسط تا چه حد در مدیریت سبدهای اختصاصی تحت مدیریت خود، موفق به کسب بازدهی برای سرمایه‌گذاران شده‌است. به عبارت دیگر سرمایه‌گذاران با توجه به بازدهی سبدگردان، می‌توانند عملکرد سبدگردان را ارزیابی نموده و در مورد سپردن مدیریت دارایی خود به سبدگردان تصمیم‌گیری کنند. سبدگردان، بازدهی سبد اختصاصی را به صاحب سبد(سرمایه‌گذار) مربوطه گزارش می‌کند، در حالی‌که موظف است بازدهی سبدگردان را جهت اطلاع عموم در تارنمای خود منتشر کند.
روش محاسبه بازدهی سبد اختصاصی

برای محاسبه بازدهی هر سبد اختصاصی از رابطۀ زیر استفاده می‌شود:







که در آن:
= بازدهی سبد اختصاصی iام در دورۀ t،
= ارزش سبد اختصاصی iام در پایان دورۀ t،
= ارزش سبد اختصاصی iام در ابتدای دورۀ t،
= جریان نقدی jام سبد اختصاصی iام در دورۀ t (افزایش سرمایه سرمایه‌گذار طی دوره به عنوان جریان نقدی ورودی و برداشت وی از سبد اختصاصی به‌عنوان جریان نقدی خروجی تلقی می‌شود. جریان نقدی ورودی با علامت مثبت و جریان خروجی با علامت منفی خواهدبود)،
= زمان باقیمانده (به روز) از تاریخ وقوع جریان jام سبد اختصاصی iام تا پایان دورۀ t،
= طول کل دورۀ زمانی مورد نظر t (به روز)،

روش محاسبۀ بازدهی سبدگردان:
ابتدا کل دورۀ مورد نظر براساس تاریخ وقوع جریان‌های نقدی (افزایش سرمایه یا برداشت سرمایه‌گذار) و تاریخ انعقاد قرارداد جدید سبدگردانی یا تاریخ خاتمه یک قرارداد سبدگردانی به زیر دوره‌های متعدد تقسیم می‌شود. بنابراین اگر جریان ورودی و خروجی در n تاریخ مختلف در طول دورۀ موردنظر، به وقوع بپیوندند، در نتیجه کل دوره به 1 + n زیر دوره تقسیم می‌شود که در آن زیر دورۀ اول از ابتدای دورۀ مورد نظر شروع شده و تا تاریخ وقوع اولین جریان نقدی ادامه می‌یابد و زیر دورۀ دوم از تاریخ وقوع جریان نقدی اول شروع شده و تا تاریخ جریان نقدی دوم ادامه می‌یابد و به همین ترتیب جریان نقدی دورۀ آخر از تاریخ وقوع آخرین جریان نقدی شروع شده و تا پایان دورۀ مورد نظر ادامه می‌یابد. برای مثال به نمودار زیر توجه شود:







 
پس از تقسیم کل دوره به زیر دوره‌های موردنظر، بازدهی هر زیر دورۀ nام به شرح زیر محاسبه می‌شود:





که در آن:
= ارزش کل دارایی‌های تحت مدیریت سبدگردان iام (ارزش کل سبدهای اختصاصی سبدگردان) در انتهای زیر دورۀ nام (بدون در نظر گرفتن جریانات نقدی ورودی یا خروجی در انتهای دوره)
= ارزش کل دارایی‌های تحت مدیریت سبدگردان iام (ارزش کل سبدهای اختصاصی سبدگردان) در ابتدای زیر دورۀ nام (با در نظر گرفتن جریانات نقدی ورودی یا خروجی در ابتدای زیر دوره )
پس از محاسبۀ بازدهی هر زیر دوره،  بازدهی سبدگردان برای کل دورۀ موردنظر از رابطۀ زیر محاسبه می‌شود:




که در آن:
= بازدهی سبد گردان iام در دورۀ t،
= بازدهی زیر دورۀ nام دارایی‌های تحت مدیریت سبدگردان iام،
 
سالانه کردن نرخ‌های بازدهی: 
برای سالانه کردن هریک از بازدهی‌های محاسبه‌شده از فرمول زیر استفاده می‌شود:




 که در آن:
= بازدهی محاسبه‌شده (TWRR یا MWRR) که قصد سالانه کردن آن وجود دارد در دورۀ t،
= بازدهی سالانه شده،
= طول دورۀ t به روز،

چگونگی محاسبۀ ارزش دارایی‌های سبداختصاصی: 
در محاسبۀ نرخ بازدهی سبداختصاصی و نرخ بازدهی سبدگردان به شرح این پیوست، لازم است ارزش سبد یا سبدهای اختصاصی در ابتدا و انتهای هر دورۀ مورد نظر محاسبه گردد. ارزش سبد یا سبدهای اختصاصی باید مطابق دستورالعمل نحوۀ تعیین قیمت خرید و فروش اوراق بهادار در صندوق‌های سرمایه‌گذاری، محاسبه گردد و در اجرای این دستورالعمل نکات زیر در نظر گرفته‌شوند:
1– ارزش اوراق بهادار سبداختصاصی براساس قیمت فروش اوراق بهادار موضوع دستورالعمل« نحوۀ تعیین قیمت خرید و فروش اوراق بهادار صندوق‌های سرمایه‌گذاری» محاسبه شود.
2– سبدگردان نباید قیمت اوراق بهادار سبداختصاصی را براساس آنچه در دستورالعمل یادشده پیش‌بینی شده است، تعدیل نماید.
3– در صورتی‌که بخشی از آوردۀ مشتری را ورقۀ بهاداری تشکیل دهد که در زمان عقد قرارداد، نماد معاملاتی آن‌بسته باشد، ارزش آن‌ ورقۀ بهادار در محاسبات این پیوست صفر در نظر گرفته می‌شود. هر زمان نماد معاملاتی ورقۀ بهادار یادشده بازگشایی شود، ارزش آن براساس قیمت پایانی روز بازگشایی نماد محاسبه شده و به عنوان آوردۀ جدید سرمایه‌گذار در همان روز بازگشایی در نظر گرفته می‌شود.

معیارهای نسبی ارزیابی عملکرد​

جهت ارزیابی عملکرد یک سبد اختصاصی با در نظر گرفتن ریسک و بازده در کنار هم از نسبت هایی شناخته شده جهانی استفاده می گردد که در ادامه روش محاسبه آنها ذکر شده است.

معیار شارپ

ویلیام شارپ معیاری ترکیبی برای ارزیابی عملکرد پرتفوی ارائه کرد که نسبت پاداش به تغییر پذیری نام دارد و بر مبنای تئوری بازار سرمایه است، این معیار به صورت زیر محاسبه می‌شود:

انحراف معیار بازده پرتفوی = ریسک کل پرتفوی

= نسبت شارپ

بازده بدون ریسک - میانگین بازده پرتفوی

ریسک کل پرتفوی

* این نسبت بازده مازاد هر واحد از ریسک کل را اندازه‌گیری می‌کند، هر چه این نسبت بزرگتر باشد نشان دهنده عملکرد بهتر پرتفوی است.

معیار ترینر

تقریبا همزمان با شارپ‌، ترینر نیز معیار مشابهی را با نام نسبت پاداش به نوسان پذیری بازده ارائه کرد. ترینر نیز درصدد ایجاد ارتباط میان ریسک پرتفوی با بازده آن برآمد. با این حال ترینر با این فرض که پرتفوها به اندازه کافی متنوع هستند میان بازده کل و ریسک سیستماتیک تمایز قائل شد.

بتای پرتفوی (میانگین موزون بتای اوراق بهادار موجود در پرتفوی) = ریسک سیستماتیک پرتفوی

= نسبت ترینر

بازده بدون ریسک - میانگین بازده پرتفوی

ریسک سیستماتیک پرتفوی

* این نسبت بازده مازاد هر واحد از ریسک سیستماتیک را اندازه‌گیری می‌کند، هر چه این نسبت بزرگتر باشد نشان دهنده عملکرد بهتر پرتفوی می‌باشد.

با توجه به تشابه معیارهای شارپ و ترینر، اگر پرتفوها به اندازه کافی متنوع‌سازی شده باشند این دو روش رتبه‌بندی یکسانی ارائه خواهند کرد ولی چنانچه پرتفوها به خوبی متنوع‌سازی نشده باشند، نتایج دو روش متفاوت خواهد بود و استفاده از نسبت شارپ معیار بهتری برای ارزیابی عملکرد پرتفوها می‌باشد. تنوع پرتفوی معمولا از طریق همبستگی بازده پرتفوی با بازده شاخص بازار اندازه‌گیری می‌شود برای این منظور از ضریب تعیین یا R^2 برای نشان دادن تنوع پرتفوی استفاده می‌شود. ضریب تعیین درصد تغییر در بازده پرتفوی که توسط بازده بازار تبیین می‌شود را نشان می‌دهد هر چه این ضریب به یک نزدیک‌تر باشد پرتفوی دارای تنوع بالاتری می‌باشد.

معیار جنسن

یکی از معیارهای مرتبط با ترینر معیار تفاوت بازده جنسن یا آلفا است. در نتیجه این دو معیار می‌توانند رتبه‌بندی یکسانی از عملکرد پرتفو‌ها ارائه کنند. معیار عملکرد جنسن بر اساس CAPM است.
آلفا تفاوت بین متوسط بازده پرتفوی با بازده پرتفوی مبنا می‌باشد.

بازده پرتفوی مبنا – میانگین بازده پرتفوی = آلفای پرتفوی
که بازده پرتفوی مبنا با استفاده از روش CAPM به صورت زیر محاسبه می شود:
بتای پرتفوی × صرف ریسک بازار + بازده بدون ریسک = بازده پرتفوی مبنا
بازده بدون ریسک – میانگین بازده بازار=صرف ریسک بازا

* هر چه آلفا مثبت‌تر باشد نشان دهنده عملکرد مطلوب پرتفوی و هر چه آلفا منفی‌تر باشد نشان دهنده عملکرد نامطلوب پرتفوی می‌باشد.

معیار نسبت ارزیابی (AR)

در این معیار ، آلفای پرتفوی بر ریسک غیر سیستماتیک پرتفوی تقسیم می شود . این معیار بازده غیر معمول هر واحد ریسک غیر سیستماتیک را که قاعدتا می تواند با نگهداری یک پرتفوی از شاخص بازار متنوع شود ، اندازه گیری می کند.

= نسبت ارزیابی

بازدهی مازاد نسبت به پرتفوی کاملا متنوع شده (آلفای پرتفوی)

ریسک غیر سیستماتیک پرتفوی

ضریب تغییرات (CV)

این ضریب از تقسیم انحراف معیار بازدهی پرتفوی بر میانگین بازدهی پرتفوی محاسبه می‌شود که نشان دهنده میزان ریسک به ازای هر واحد بازدهی است.

= CV

انحراف معیار بازدهی پرتفوی (ریسک پرتفوی)

میانگین بازدهی پرتفوی

بازدهی سبدهای سرمایه‌گذاری

بازدهی سبدهای فاینتک با توجه به الزامات سازمان بورس و اوراق بهادار محاسبه و نمایش داده‌خواهد‌شد.

متوسط باز‌دهی وزنی‌-زمانی سبد‌ها در دوره منتهی به ۱۳۹۹/۱۲/۳۰

روش‌های تجزیه، تحلیل و پیش‌بینی قیمت اوراق بهادار

فاینتک در سمت سبدگردانی از تخصص و تجربه تحلیل‌گران خود به صورت تکنیکال و بنیادین استفاده می‌کند و با توجه به پرسش‌نامه تحلیل ریسک هر سرمایه‌گذار، اوراق بهادار مناسبی برای هر یک پیشنهاد می‌کند.

نحوه محاسبه بازدهی سبد اختصاصی و بازدهی سبدگردان به صورت مفصل فایل نحوه محاسبه بازدهی سبد شرح داده شده‌است.

منابع مهم اطلاعاتی

پایگاه‌های داده‌ مورد استفاده در تحلیل‌ کارشناسان این شرکت، متشکل از سایت‌های اطلاعاتی مهم کشور نظیر بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالای ایران، بورس انرژی ایران، اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار ایران و دیگر منابع اطلاعاتی می‌باشد.

روندهای قیمتی دارایی‌های پایه در بورس‌های کالای بازارهای جهانی نیز در کلیه تحلیل‌ها ملاک بررسی قرار می‌گیرد.

مطابق ماده ۱۴ دستورالعمل تاسیس و فعالیت سبدگردان، در صورتی که تضاد منافع میان سبدگردان و مشتری به‌وجود آید، اولویت با منافع مشتری می‌باشد. برای کنترل تضاد منافعی که ممکن است به دلیل ارائه خدمات مختلف بین سبدگردان یا اشخاص وابسته و کارکنان با مشتریان به وجود آید، اجرای ماده ۲۷ دستورالعمل فوق در دستور کار قرار خواهد گرفت.

شیوه کنترل تضاد منافع

ما به شما کمک خواهیم کرد تا
بهترین برنامه را برای مدیریت دارایی و ثروت خود انتخاب و
با اطمینان خاطر بیشترین بازدهی را دریافت کنید

تماس با ما

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش